AMIS
Nazomeractiviteit 2019

"Je bent verdikt" zegt Valère, bij wijze van begroeting. Weinig subtiel of flatterend, zoals facebook-vriendjes plegen te communiceren, maar direct en oprecht. Dat kàn onder kameraden. Dit soort ongezouten gespreksstijl is trouwens niet ongewoon in het militaire milieu. Natuurlijk is er wel een diplomatische aanpak als het de publieke relaties betreft, maar in de dagelijkse omgang tussen de manschappen is een 'open' communicatiestijl gebruikelijk. Misschien is dat zelfs noodzakelijk om onder ongemakkelijke condities samen te kunnen werken en leven tijdens (langdurige) opdrachten. Bij de Marine moet zich dat nog scherper aftekenen, want daar moet letterlijk een begrensde ruimte gedeeld worden met iedereen aan boord. Wie dat verstaat, zal geen moeite hebben om het familie-gevoel binnen de maritieme en militaire wereld te begrijpen. Misschien zijn er wel psychologen die  duiding zouden zoeken voor de karakteristieke assertieve communicatiestijl in het omgaan met gedwongen intimiteit. Maar daar wil ik mij niet aan wagen. Laat ik het maar houden bij de stelling dat eerlijke communicatie waarde heeft binnen een stevige vriendschapsrelatie.


De hartelijke sfeer bij het weerzien van zoveel bekenden, is ongekunsteld en oprecht. Samen met de meegbrachte maten en familieleden, krijgt ons troepje toch de flinke omvang van 33 deelnemers. Maar ook onder de gelegenheidsgasten zitten veel bekende gezichten, en de ambiance wordt er alleen door versterkt. Bij groepsactiviteiten is het nakomen van de tijdplanning altijd een uitdaging. Vandaar dat binnen het militaire milieu vaak met een ruime speling wordt gewerkt. Je kent het verhaaltje wel: de kolonel wil inpectie van de troepen doen om 08.30h; de commandant wil dat iedereen er op tijd staat en geeft het order om tegen 08.00 uur klaar te staan voor inspectie; de luitenant geeft zijn onderofficieren het bevel om iedereen tegen 07.30h te laten aantreden; de chèf neemt geen risico's en jaagt de manschappen om 07.00h het paradeplein op; ... waar ze gehaast mogen blijven wachten. Yep, dat wachten na opgejaagd haasten kennen we. Het verhaaltje is natuurlijk een karikatuur, en iedereen die een groepsbeweging moet coördineren weet dat het inbouwen van speling (slack) een onmisbaar deel van het spel is. Voor onze nazomeractiviteit maken we ruim gebruik van de speling die tussen het onthaal en het RV met de gids is voorzien. Maar dat hoort bij de ontspannen sfeer van het opzet. Vandaag marcheren we niet, maar is slenteren ons favoriete tempo. 

Over de highlights van onze wandeling, doorheen de artefacten die tijdens twee oorlogen zijn achtergelaten in onze duinen, kan een ferm verslag geschreven worden. Verschillende groepsleden hebben het domein al eens bezocht, en moeten nu vaststellen dat er altijd iets 'nieuws' te beleven valt. De indrukken zijn ook zeer uiteenlopend, gaande van detailbeschrijvingen van wapentuig, tot de vage vertelsels over historische feiten en roddels. Onze gids zoekt hierin een gepast evenwicht, zodat iedere bezoeker een deeltje van zijn/haar interesse kan terugvinden, en de grote groep nooit verveeld geraakt met teveel detail. Voor de rest spreekt de omgeving voor zichzelf. Tientallen meters bewegen we achter elkaar door het nauwe gangencomplex, afgewisseld met stijgende en dalende paden in de open zeelucht. Los van het hele historische aanbod, is dat op zich al een fijne ervaring. Zee, duinen, zon, zand, en ... een familieuitstap. 


De ideale afsluiter voor een uitstapje aan zee is samen een hapje smullen. Daarvoor staat in het Bosjoenk een stevige barbecue klaar, overgoten met aangepaste dranken. Daar wordt meteen ook het Bière des Amis voorgesteld. Dat het een verfrissend biertje is dat vlot binnen gaat, is leuk meegenomen. Maar de symboliek van de naam is fantastisch. Deze dag is er inderdaad eentje die met vrienden moet gedeeld worden. Het is niet nodig om hier extra gezelligheidselementen aan toe te voegen, want de vrolijke sfeer maakt zichzelf. De traditionele uitdaging van een quiz of spelletje helpt enkel om de tijd te overbruggen die nodig is om al het lekkere barbecuespul klaar te krijgen. Maar goed, er wordt gedreven gespeeld en iedereen is een winnaar. 

Onze traiteur van dienst levert schitterend werk, zodat we hem de spontane complementen en appreciatie kunnen overbrengen. En met een gevulde pens en verwende smaakpapillen, en een flinke duinenwandeling in de kuiten, is het gemakkelijk om van elkaars gezelschap te genieten. Toch is dat eigenlijk allemaal raamwerk voor de echte sfeer, die ontstaat uit de onderlinge babbels. Merkwaardig hoe sterk wij vanalles delen met elkaar. Misschien is het ook een restverschijnsel van onze militaire achtergrond, maar ik ben altijd verbaasd over de mate waarin wij elkaar durven en kunnen vertrouwen. Dit is een bijzonder fijn gezelschap om bij te vertoeven: mes amis (amies)!

Vz@ROO-West