In de kijker

In Arduis Fidelis

Herdenking slag Uniebrug 7de Linie

24 oktober 2020

De gouden letters van de eervolle vermelding op het monument, gloeien op in het herfstzonnetje, alsof ze vandaag bijzonder de aandacht willen trekken voor de gebeurtenissen waaruit ze zijn ontstaan. Het monument op zich is al indrukwekkend genoeg, maar op deze herdenkingsdag lijkt het scherper op de voorgrond te komen uit het omringende landschap. Wellicht zit het kleurenspel van het herfstseizoen daar ook voor iets tussen? Honderdenzes jaar geleden was dit terrein heel wat minder idyllisch, en dat moeten we nooit vergeten...


Corona-maatregelen maken het onmogelijk om bijeenkomsten te organiseren voor herdenkingsplechtigheden. Zelfs ons kleinschalig initiatief aan de Uniebrug kan onder deze condities niet veilig gerealiseerd worden. Dit jaar moeten we het doen zonder de gebruikelijke samenkomst met vaandels, toespraken, Last Post (life), en receptiemoment. Maar we kunnen dit commemoratieve moment ook niet helemaal van de agenda laten verdwijnen. Een micro-plechtigheid met bloemenhulde, laat zien dat we ons engagement voor dit eerbetoon aux serieus nemen.

 


Dat het dit keer de bestuursleden zijn met medische achtergrond die de honneurs waarnemen, is misschien geen toeval. Contaminatiepreventie maakt immers deel uit van onze opleiding en ervaring. We moeten een optreden onder dergelijke condities al bijna puur op professionele intuïtie kunnen voltooien. Het is ook een passende illustratie bij de wapenspreuk van onze Eenheid (14Bn Med): In Arduis Fidelis. Trouw in Tegenspoed. Het klinkt een beetje archaïsch, maar het idee erachter is in crisistijd altijd iets scherper voelbaar dan anders.

   


Buiten de gebruikelijke passage van wielertoeristen, is het rustig aan de oevers van de IJzer. Twee groene uniformen kunnen er al bijna in de achtergrond verdwijnen, zonder het natuurlijke kleurenpalet te verstoren. De plechtstatige uitstraling van het monument zorgt er verder voor dat de militaire precisie van onze gesynchroniseerde bewegingen helemaal in harmonie zijn met de omringende sfeer. Een bloemenkrans wordt aan de voet van het beeld gedeponeerd. Gevolgd door een militaire groet en een respectvol moment van bezinning. Een ogenblik van verruimde perceptie, waarin de 'zwaarte' van de geschiedenis die rond deze plek hangt, ontroerend de geest binnendringt. Waarschijnlijk is dit het gevoel dat Willem Vermandere wil oproepen met zijn balade voor 1000 Soldaten: "Als ge van ze leven in de Westhoek passeert. Deur regen en noorderwinden. Keert omme den tijd als g'alhier passeert. Den oorlog ga j'hier were vinden. ... Dan is het tijd om de zaak af te ronden. Zoals dat in coronatijd past halen we de antiseptische spray boven voor een finale handontsmetting. Onze fotograaf van dienst krijgt ongewild ook een wolk bacterie- en virusdodende chemie te verwerken (sorry, de wind was niet te voorspellen). Er is nog tijd voor een losse babbel over het werk en de wereld. Onze goesting in koffie moeten we opsparen tot na de rit huiswaarts. Het zou een mooie afsluiter geweest zijn. Een beker dampende koffie, vers uit de thermosfles. In de handen van een stel soldaten is dat een prima middel om de snel verkoelende omgeving te trotseren. Een herfstzonnetje geeft niet veel warmte en de frisse bries zorgt ervoor dat onze oren al een beetje gaan gloeien na dit openlucht optreden. Als ervaren medics hadden we dat moeten voorzien. Maar goed, we leven om te leren. Ha, doet mij denken aan een andere wapenspreuk; die van de KSMD: Ars longa vita brevis. Zoek het zelf maar op. 


Met deze kleinschalige, maar respectvolle plechtigheid komt er een eind aan ons Uniebrug-inbitiatief voor dit jaar. Hopelijk mogen we het einde van de pandemie beleven vóór de volgende oktobermaand, zodat we weer in full force de herdenking kunnen organiseren. Het zomergedeelte heeft veel belangstelling gekregen, waardoor het praktisch zeker herhaald zal worden. Display Mark II is al onder constructie. In ieder geval blijven we ons voornemen trouw, om het belang van ons kleine leger de historische plaats te geven die het verdient. 

(semper) Fidelis ...

Vz@roo-west.be