In de kijker

Nieuwjaarsactiviteit 2014

Historische avondwandeling in Nieuwpoort (+drankje)Het nieuwe jaar starten in een themacafé,  samen met vrienden, en in gezelschap van een Belgische volksheld. Het zou slechter kunnen beginnen !

Zaterdagavond 18 januari 2014 stond bij velen in hun agenda met stip genoteerd. Op deze ’new style’  nieuwjaarsactiviteit konden we meer dan 30 deelnemers  verwelkomen.

Niemand had waarschijnlijk verwacht dat Hendrik Geeraert ons in hoogsteigen persoon zou begroeten in het  Nieuwpoorts themacafé ‘The Newport Times’.  Evenmin kon worden verwacht dat de Nieuwpoortse schepen voor Toerisme ook de kastelijn en onze gids zou zijn.

Het werd een opmerkelijke en boeiende avond waarbij we 2 themabieren rond ‘De Grooten Oorlog’ konden degusteren.  Het blonde Hendrik Geeraert of het bruine Karel Cogge bier. In tussentijd vertelde “Geeraert” over zijn leven in het oude Nieuwpoort van zijn jeugd, en over zijn heldendaden, samen met het Belgisch geniedetachement de Sapeurs-Pontonnier.

Als afsluiter in ‘The Newport Times’ konden we meemaken dat een goeie ouwe planken vloer wel degelijk een niet te onderschatten schokdemping heeft. Het kon een perfecte aanloop zijn naar Batibouw, waar zeker menig wenkbrauw ging gefronst worden bij dit merkwaardig experiment.

Toen nam de kastelijn ons mee op sleeptouw, op weg in de donkere Nieuwpoortse nacht. En als volwaardige gids leerde hij ons Nieuwpoort stad kennen vanuit een authentieke invalshoek. Het ruisende, wit schuimende en sterk stromende water aan het sluizencomplex van de Ganzepoot stak schril af tegenover de duisternis en liet een indruk na waar menigeen stil van werd.

Intussen waren we allemaal toch wat afgekoeld.  We hadden wel chance dat het niet regende maar de schril koude wind nodigde nu niet meteen uit tot een urenlange avondwandeling.

‘The Lighthouse’ was dan ook een welgekomen rustpunt. Het unieke boat style interieur van deze Bed and Breakfast van Frank en Anne-Marie nodigde ons uit tot gezellig verpozen rond een warme kachel of in de gezellige zithoek. Een lekkere kom warme soep, een belegd broodje en natuurlijk een toast met een glaasje Cava mocht niet ontbreken.  Grote afwezige deze avond was onze zieke voorzitter.  Geen nieuwjaarsbrief deze keer maar we dronken er toch maar eentje op zijn (sputterende) gezondheid.

En de nieuwjaarsbrief, die zullen we wel in 2015 te horen krijgen !

Knipoog,

Marc L