Brugs Ommeland  'Ten Oorlog'

Arout Hauben en bestuursleden


‘Je suis un pèlerin Belge à Compostelle’. Deze zin heeft Arnout Hauben wel honderd keer gezegd tijdens zijn 2325 km lange pelgrimstocht van Brussel naar Santiago de Compostela. Deze 8 delige reeks was te zien op Eén van de VRT onder de titel ‘Weg naar Compostela’.

Met deze reeks leerde Vlaanderen tevens Arnout kennen, die oorspronkelijk zijn carrière begon bij ‘Man bijt hond’.

En het smaakte naar meer.

In 2013, en naar aanleiding van de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, kwam Arnout met de nieuwe reeks ‘Ten oorlog’ op de buis.

Samen met acteur Jonas Van Thielen en Mikhael Cops trokken ze wandelend langs het Westelijk Front, van het strand van Nieuwpoort door Frankrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië en Griekenland om uiteindelijk aan te komen aan de beruchte slagvelden van Gallipoli in Turkije. Ze interviewden onderweg bewoners van nabij de, veelal onzichtbare frontlijn, of andere toevallige personen, die soms met hetzelfde doel in de streek aanwezig waren. Geregeld werd door het drietal een wit paaltje - met klaproosmotief - in de grond geslagen en een bepaald persoon uit 1914-1918 in herinnering gebracht. Geen historisch bekende figuren, maar wel gewone soldaten of burgers.

Deze 9 delige reeks werd geproduceerd door het productiehuis ‘De chinezen’ en was in het voorjaar ook te zien op Eén. Het programma ging gepaard met een gelijknamig boek, uitgegeven door De Bezige Bij, en een tentoonstelling in 2013 in het Ieperse In Flanders Fields Museum, dat hielp met het schetsen van de historische achtergrond bij het programma.

Op 3 december ’13 was Arnout gastspreker in het Staf Versluyscentrum te Bredene met de lezing ‘ Ten Oorlog’. Met zijn enthousiaste dynamische stijl boeide Arnout Hauben de ganse zaal waardoor de lezing, gespekt met leuke videofragmenten van de tocht, iedereen op het puntje van de stoel kreeg.

Nadien was er nog de kans om kennis te maken met Arnout Hauben, die alweer uitkijkt naar volgende avonturen. Dit lieten de aanwezige BO bestuursleden natuurlijk niet voorbij gaan !

Er komt trouwens een vervolg op ‘Ten oorlog’ dat zal focussen op WOII. In de tweede reeks zullen Arnout Hauben en zijn kompanen het spoor van de Amerikaanse en de Russische legers in de Tweede Wereldoorlog volgen. Deze keer zullen ze twee routes volgen : die van het Amerikaanse bevrijdingsleger en die van het Russische leger onder leiding van generaal Zjoekov. De opnames voor de reeks starten in het voorjaar van 2014.

 

Ten Oorlog

Sgt(R) Marc Leniere